Några intryck från en resa till Prag

Tommy Sjölander

 

 

Flyg till Prag

 Torsdagen den 22 april 1999 flög vi, kören Lidingö Vox från Arlanda till Prag. Det var en resa torsdag till söndag. I Prag skulle vi sjunga. Men dessa rader kommer inte att handla om sång, utan om annat som gjorde intryck under resan.

 

Hotell Olympic

 

Vi bodde på Hotell Olympic, ett stort hotell med många rum.

 

    -Fin frukost, speciellt kringlorna. Men var är besticken?  Är det förresten inte lite konstiga lampor  i taket?

 

På rummet fanns ett säkerhetsskåp. Blev någon helt klar över hur man skulle vända kortet för att öppna skåpet?

 

   De tre hissarna i foajén fanns aldrig tillhands när jag behövde dem. Det var alltid någon annan som hade företräde. Så jag blev hänvisad till att gå.  Tänk om man haft en egen lift till 17:e våningen.

 

Staden.

Första dagen guidade Maria Anderzonova oss genom staden i långa rader hit och långa rader dit. Vi tyckte Maria pratade så kul.
 

Andra dagen fick vi klara oss på egen hand. Åter igen promenerade vi och promenerade vi igen. Alla åkte spår­vagn och några åkte till och med båt.     
– Några ”åkte på” biljettkontroll!! 

 

I tunnelbanan gjorde ficktjuvar oupphörligt försök att lätta på innehållet i våra fickor. Tredje(!) gången vi mötte samma gäng slutade det med i ett smärre tumult. Men vi satte stopp för deras tjuveri, i alla fall tillfälligt. Vi kastade dem ut ur tåget. En kille i tjuvgänget blev kvar i vagnen. Göran såg rött och gav busen onda ögat. Därefter svingade Göran lite lätt och frågade honom vänligt, ”Do you want to live or die?”

 

Kväll på hotellet.

 Samling i Clubbaren.  Fina möjligheter att tanka. 65 kronor för en öl? Nej inte kronor, men ”65 koruna”, cirka 15 SEK. De som varit i Prag förr, tyckte det var dyrt.

Oj, är det där min tab? Skulle jag ha druckit så många?  Men i vilket fall måste jag gå och kissa nu.

 

    - Var är muggen?  Är det höger eller vänster?  Ok, höger  och rakt fram. Där är det, såja lyft på locket, sikta. Aha, det var skönt. Raskt  tillbaka till baren.

 

 Utanför hotellet såg vi en slarvigt parkerad bil, en taxi. Föraren verkade inte nykter. Ingen bör nog åka med honom  på ett tag.

 

 

Sen kväll på samma hotell.

           I hotellets foajé, torskar och kurviga nattfjärilar. Vad som skedde på rummen, kan man ju kan bara gissa.

 

Hemresa.

 Prags flygplats, incheckning. Övervikt!!!  Är  det möjligen ”bohemisk kristall” som är så tungt?  Nej då, det är bara några resenärer som missuppfattat hur stor ölranson man egentligen bör ta med sig hem.

 

Hemma igen

Tack alla som gjorde detta till en trevlig resa!

Eder morgonpigga ”Tupp” /Tommy