Lidingö Vox reser alltid med JENNYMONA TOURS

www.lidingovox.se

Hem

 

Lidingö Vox – en presentation 

 

Den blandade vuxenkören Lidingö Vox, startade som barnkör 1969 av musikdirektören Göran Swedrup. Under Görans långa tid som ledare (1969 - 2005) har kören inspirerats till många lyckosamma musikaliska projekt. Många av dem har varit genre- och gränsöverskridande och har också varit spännande upplevelser för alla som haft förmånen att vara med.

           

Körens mångåriga utveckling från barn- till ungdoms- och vuxenkör har resulterat i en ovanlig kontinuitet i verksamheten såväl musikaliskt som socialt. Repertoaren har alltid varit växlande från svensk kör­lyrik, folkmusik, jazzmusik till kyrkomusikaliska verk eller dramatiserade verk.

 

Fram till 1988 var körens namn Lidingö ungdomskör. Men efter en hedervärd turne till Spanien, med moment som konflikt med den lokala polisen, pojkarna(!) bjudna på starköl av en borgmästare (flickorna fick glass) samt ett större antal OLE OLE OLE OLE, WE ARE THE CHAMPS, WE ARE THE CHAMPS, i trånga gränder och bowlinghallar, så stod det klart. Körmedlemmarna hade barnasinnet kvar, men de hade vuxit och blivit något mer än ungdomar. Att heta ungdomskör var inte längre helt rättvisande. Det nya namnet Lidingö Vox etablerades.

 

Körens medlemsantal har pendlat mellan tjugo och trettio personer. En handfull individer från den ursprungliga barnkören är fortfarande (2012) kören trogen.

 

Repertoaren har alltid varit blandad och det har varit ett nöje att få variera och utveckla kören. Huvudsakligen sjunger Lidingö Vox à capella, såväl äldre som modernare verk. I samarbete med orkerstrar och solister har vi framfört större sakrala verk, exempelvis Bach passioner. Genom åren har kören också medverkat i operaprojekt. I samarbete med en lokal teatergrupp har kören satt upp Jesus Christ Superstar, Orpheus och Euredike, Dido och Eneas. Nämnas måste också operetten Läderhatten, med musik ur Strauss Läderlappen och ramhandlingen skriven av en av körens medlemmar.

 

För att vidga vyerna och hämta inspriation, arrangerar kören med jämna mellanrum resor.  Exempel på sådana resmål har varit Innsbruck, Barcelona, Helsingfors, Skagen, Oslo, Prag, Wien, Budapest och senast Rom.

 

Våren 2005 präglades av två stora händelser. Det var dels körens resa till Rom och dels körens stora vårkonsert Arrivederci Maestro, Göran Swedrups avskedskonsert med kören.

Under våren pågick arbetet med att söka ny ledare. Att behöva ersätta Göran efter 36 år, var en omskakande upplevelse. Men allt gick bra. Därefter har kören bytt ledare ytterligare ett par gånger.  

 

Från hösten 2005 blev  Bo Rosenkull ny ledare för Lidingö Vox.  

 

I januari 2009 var det Erik Uddunge som tog över.

 

Hösten 2011 fick Lidingö Vox sin första kvinnliga ledare, Dorothea Knust.

 

                                                     - * -

 

 

 

 

Dorothea Knust ledare från hösten 2011

 

Erik Uddunge ny ledare från
januari 2009

Bo Rosenkull ny ledare från hösten 2005

 

”Konduktör Emeritus”
Göran Swedrup

 

 

Senast uppdaterad 2012-04-02

Webmaster@lidingovox.se