Lidingö Vox sjunger Poulenc

www.lidingovox.se

Hem

 

 

 

Francis Poulenc (1899-1963) 

 

Francis Poulenc föddes i Paris. Redan som ung man, före tjugo år fyllda började han komponera. Förutom stycken för kör, har han skapat flera operor och en hel del instrumentalmusik. Poulenc har ibland betecknats som en kompositörernas buspojke. Han har ett speciellt tonspråk och känne­tecknande för hans verk, är vanan att ofta tänja på gränserna. Resultatet har blivit spännande musik. Uppslagsverket Wikipedia på Internet berättar att Poulenc var bridgefantast, hund­älskare, hypokondriker och att han led av dåligt självförtroende.

 

Lidingö Vox har tidigare framfört verk av Poulenc, exempelvis Fyra Julmotetter (Quatre Motets Pour Le Temps De Noël), i vilket exempelvis ingår O Magnum Mysterium och Hodie Christus.

 

Vid konserterna i december 2005, kommer Lidingö Vox att framföra ”Un soir de neige” (Night of snow). Den består av fyra delar som bygger på texter av fransmannen Paul Eluard (1895-1952). Texten handlar om en fransk motståndskämpe som flyr undan sina förföljare och slutligen fryser till döds i snön. Verket tillkom i slutet av 1944 och sägs ge uttryck för Poulencs krigsleda och innerliga önskan om fred och ett slut på Andra världskriget.

 

            Un soir de neige                                Night of snow

I.          De grandes cuillers de neige...              As great drifts of snow are blowing...

II.        La bonne neige...                                 Lovely Snow...

III.       Bois meurtri...                                      Wounded woods...

IV.       La nuit le froid la solitude...                  Nighttime of chill and desolation...

 

Francis Poulenc (1899-1963) –
en fransk buspojke

 

 

 

 

Senast uppdaterad 2005-11-15

Webmaster(a)lidingovox.se