Lidingö Vox sjunger Mozart

www.lidingovox.se

Hem

 

 

 

Wolfgang Amadeus Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791)

Wolfgang Amadeus Mozart, troligen den mest kända och det mest begåvade musikgeniet genom tiderna. Alla känner till något om honom, underbarnet som redan som 4-åring komponerade sin första pianokonsert. Han föddes 1756 i Salzburg och dog 1791 i Wien.

 

Han var vida känd redan i sin livstid. Som sjuåring påbörjade han en turné som skulle pågå i tre år. Den tog honom bland annat till Paris och London. Vid tolv års ålder gör han en mycket framgångsrik resa till Italien, som bland annat resulterar i en påvlig orden. Under sitt resande komponerar han oavbrutet. När han var tolv år hade han bland annat redan skrivit fyra operor.

 

Med och motgångar följde, men hela tiden komponerade Wolfgang Amadeus. Till de mer kända verken hör, operorna Bastien och Bastienne, Cosi fan tutte (Så gör de alla), Don Giovanni (Don Juan), Figaros bröllop (Le Nozze di Figaro) och Trollflöjten (Die Zauberflöte). Han gjorde också 41 stycken symfonier, den mest kända är kanske nr 40 i g-moll.  Klicka länken för att se och lyssna till en modern tolkning.J

 

Men Mozart gjorde också mässor, det vill säga kompositioner för kör som till formen ansluter sig till den kristna nattvardsgudstjänsten. En av de mest framstående, enligt The Mozart Project, är Mozarts mässa i c-moll. Den komponerades under perioden juli 1782 till maj 1783. Verket utmärker sig också därför att det inte var ett beställningsverk.

 

I november 2006 framför Lidingö Vox tillsammans med Haga Motettkör i Stockholm och Orkestern Filialen i Tyska kyrkan, Mozarts c-moll mässa. /TS/

 

 

 

The Mozart Project
– Missa in C minor

 

 

Senast uppdaterad 2006-10-03

Webmaster@lidingovox.se